Başkanlığını Dr. Akkan Suver’in yaptığı Marmara Grubu Vakfı 26. Avrasya Ekonomi Zirvesini 14-15-16 Mart 2023 tarihlerinde WOW Hotel Kongre merkezinde gerçekleştirdi.

Yaşanan derprem felaketi sebebiyle toplantıya katılamayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajını İstanbul AK Parti Milletvekili Şamil Ayrım okudu.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in mesajıda Azerbaycan Milletvekili Parviz Şahbazov tarafından katılımcılara iletildi.

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akkan Suver’in açılış konuşmasından sonra, Prof.Dr. İlber Oltaylı, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Prof.Dr. Gjorge İvanov, Prof.Dr. Nizami Caferov, TİM ve İHKİB Başkanı Mustafa Gültepe ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın konuşmaları gerçekleşti

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100.Yaşı, Haydar Aliyev’in 100.Yaşı, Enerji Tedariği Krizi, Sürdürülebilir Ekonomi, Global Tedarik Zinciri Sorunları, Yeni Dünya Düzeninde Teknoloji, Kadın Hakları, Savaş ve Doğal Afetler Rusya-Ukrayna savaşı, bölgesel çatışmalar, küresel belirsizlikler, enerji krizi, gıda güvenliği, iklim değişikliği, enerjide dönüşüm, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi başlıklar konuşuldu.

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, Avrasya Ekonomik Zirvesi’nin entelektüel bir platform olduğunu belirterek, zirvelerin 26 yıldır Asyalı, Avrupalı, Afrikalı, zaman zaman da Amerika’nın ünlü düşünürlerini, devlet insanlarını, akademisyenlerini, iş insanlarını ve din adamlarını bir araya getirdiğini söyledi.

Avrasya Ekonomi Zirvelerinin ticareti geliştirmenin ve yüksek yaşam standartlarına yönelik en iyi koşulları yaratmanın peşinde olduğunu ifade eden Suver, “Avrasya Ekonomik Zirvesi bir zenginler zümresi değildir. Avrasya Ekonomik Zirvesi sadece parası olanların katılabildiği bir platform da değildir. Aksine Avrasya Ekonomi Zirvesi bir düşüncesi olan, üretken bir değer sahibi olanların oluşturduğu bir platformdur.” ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen 26’ncı Avrasya Ekonomi Zirvesi açılış etkinliğinde, Bosna Hersek Federasyonu Cumhurbaşkanı Marinko Cavara ve Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov başta olmak üzere çeşitli ülkelerin temsilcileri ile bir araya geldi.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Onur Madalyası

Cumhurbaşkanları Paneli öncesi 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Marmara Vakfı tarafından Onur Madalyası verildi. Onur madalyasını yine Onur madalya sahibi Eski Romanya Cumhurbaşkanı Dr. Emil Constantinescu Takdı.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, son konuşmacı olarak gerçekleri sergiledi

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Ülkelerimizi iyi yönetirsek, kurumları doğru, kurallarımızı doğru yaparsak ve yüksek standartları uygular ve uygulandığını kontrol edersek, gerektiğinde cezalar verirsek, felaketler ortaya çıktığında mücadele daha kolay hale gelir” ifadesini kullandı.

26. Avrasya Ekonomi Zirvesi’nin son gününde konuşan Gül, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Depremin etkilediği tüm şehirleri gezdiğini ve tarifi mümkün olmayan bir yıkımla karşılaştığını belirten Gül, şöyle devam etti:

“Ülkelerimizi hazırlıklı yapmamız gerektiğini görmüş olduk. Hem felaketler öncesinde hem de sonrasında önemli ama öncesi daha önemli çünkü yıkımla karşılaşmayalım. Bu acıyı minimize etmek için hazırlanmak gerekiyor. Şehirlerimizi düzgün yerlere ve binalarımızı iyi yapmak gibi şartlar gerekiyor. Ülkelerimizi iyi yönetirsek, kurumları doğru, kurallarımızı doğru yaparsak ve yüksek standartları uygular ve uygulandığını kontrol edersek, gerektiğinde cezalar verirsek, felaketler ortaya çıktığında mücadele daha kolay hale gelir.”

Gül, deprem sonrasında sivil toplum kuruluşlarının öneminin bir kez daha anlaşıldığına dikkati çekerek, Türk halkının dayanışmasının da dünyaya örnek olduğunu kaydetti.

Dünyanın birçok ülkesinden yardım için Türkiye’ye gelen ekiplere de teşekkür eden Gül, bu yardımların asla unutulmayacağını söyledi.

Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve siyasi yapısını hedef aldı

Rusya- Ukrayna savaşına da değinen Gül, “BM Güvenlik Konseyi üyesi Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve siyasi yapısını hedef almış oldu. Bu acı bir şey. Dünya barışını sağlamakla görevli ülkelerin sorumluluğu tabii ki daha çok. Bunlardan birisinin, savaşı tüm BM ilkelerini çiğneyerek başlatması en acı şey” diye konuştu.

Savaşın durması için yapılan mücadelelerin yeterli olamadığını, bu konuda daha çok çalışılması gerektiğini dile getiren Gül, şöyle devam etti: “Gıda meselesi çok büyük problemler yarattı. Türkiye, BM ile gıda koridorunu çalıştırmak konusunda çok büyük başarılar ve katkılar sağladı. Ama fiyatlar hiçbir zaman inmedi. Geçenlerde Alman Araştırma Enstitüsü, Rusya-Ukrayna savaşının dünyaya maliyetinin 1,6 trilyon dolar olduğunu söyledi. Bu miktar sağlığa, eğitime, başka şeylere harcansa ne olurdu, diye düşününce yine üzülmemiz gerekiyor.”

Savaşı durdurmak için herkesin elinden geleni yapması lazım

Savaşı durdurmak için tüm ülkelerin daha aktif rol alması gerektiğini vurgulayan Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu savaşı durdurmak için herkesin elinden geleni yapması lazım. Kim, hangi inisiyatifi alırsa onu desteklemek lazım. Zararın neresinden dönersek kârdır diye düşünmeliyiz. Bütün ülkeler eminim bu yönde çalışıyorlar. Türkiye de hükümetimiz de elinden geleni yapıyor.”

26. Avrasya Ekonomi Zirvesi, Gül’ün konuşmasının ardından sona erdi.

yilmazparlar@yahoo.com