Turkuvaz Medya Grubu binasında, Ekonomi kanalı A Para tarafından 28 Eylül 2021 Salı günü “Finansın Geleceği Zirvesi” düzenlendi.


A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner’in açılış konuşmasıyla başlayan Zirveye,  Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan, SEDDK Başkanı Türker Gürsoy başda olmak üzere finans dünyasının önde gelen isimleri katıldılar. Özel sunum yaptılar. 

Zirvede ayrıca A Para Haber Müdürü Serdar Kuter Moderatörlüğünde çok önemli Dijital Bankacılık Paneli gerçekleşti.

Zirvenin önemli incileri;

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül “Türkiye, Avrupa’nın en iyi büyüyen ülkesi”

Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, “Rezervlerdeki iyileşme öngörülerimiz ile uyumlu seyrediyor. Rezervlerimiz 85-90 milyar ABD doları seviyelerinden yaklaşık 30 milyar ABD doları artışla 120 milyar ABD doları seviyesinin üzerine çıktı”

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan,  “İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde iki alan üzerinde duruyoruz. Birincisi, ‘katılım finans’ İkincisi, ‘fintech’ (finansal teknolojiler)”

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Yeşil mutabakat eylem planı kapsamında yılsonuna kadar, sürdürülebilirlik bankacılık strateji belgesini yayınlayarak bankacılık sektörünün yeşil mutabakata uyumu için yol haritasını belirlemiş olacağız”

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun “Borsa İstanbul’un dünyanın en likit borsası” 

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Türkiye’nin önümüzdeki dönemde bir finans merkezi olabilmesi için hayati öneme sahiptir. Bu kapsamda ana gündem maddelerimizden birisi yeşil finansman konusudur.”

Zirve özel sunum konuşmalardan Özetle;

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Şakir Ercan Gül,  “Kredi konusunda selektif olmalıyız, gerekirse tüketici kredilerinden fedakarlık yaparak, yani faiz yükselterek, kaynakları sanayiye, üretime aktarmalıyız.   

-Paranın bir maliyeti var, ucuz para dağıtarak büyürüz, ama ciddi enflasyon olur. Parayı en optimum düzeyde en gerekli yerlere vermek zorundayız. Finansta selektiflik, teşvikte selektiflik, finansta selektiflik şart.

-Sonuçta faizi düşürmenin iki yolu var. Bütçe açığını sınırlı tutmak ve cari açığı minimize etmek. Bu iki açıkla mücadele etmeden faizi düşürürsek, sermaye kaybına neden olur.

-Ekonomik bağımsızlık olmazsa olmazımız. Kredi ağırlıklı yapı var ve bunu değiştirmemiz gerekiyor. Borsaya kota olmanın avantajlarını artırmamız lazım. Halka açık hissedarların haklarını koruma konusunda da daha hassas olmak zorundayız.

-Mevduatın vadesinin uzatılmasına yönelik tedbirler alındı dolarizasyon sermaye piyasalarına ciddi engel olarak karşımıza çıkıyor. 

 -Kamuda etkinlik ve verimlilik kapsamı içinde yapmamız gereken şey, dengeyi. Bu yılı yüzde 3,5 bütçe açığı hedefinin altında bir rakamda kapatmayı arzuluyoruz. Bütçe anlamında sıkı bir bütçe programı yürütüyoruz.

-Dijital para kripto para ayrımını iyi yapmamız lazım. Karşılığı olan parayla, karşılığı ne olduğu bilinmeyen parayı aynı kefede değerlendirme imkanımız yok”   

Merkez Bankası Başkan Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyonun yükselmesinde başlıca etmenlerden biri, artan emtia fiyatları oldu. Emtia fiyatlarındaki artışa paralel olarak, üretimin hızla artan talebe aynı hızda cevap verememesi nedeniyle oluşan arz kısıtları da yükselen fiyatlar üzerinde etkili oluyor. 

-Rezervlerimiz 85-90 milyar ABD doları seviyelerinden yaklaşık 30 milyar ABD doları artışla 120 milyar ABD doları seviyesinin üzerine çıktı. Swap anlaşmaları, reeskont kredileri, cevherden altın alımı ve zorunlu karşılık adımları bu artışa katkı yapan ana unsurlar oldu”  

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan,  “İnşaat şart mı?’ diye soruyorlar merkezlerin hepsi böyle oluşturuldu. Akıllı bina tasarımı gibi öyle bir şey yapmalısınız, ki insanlar o bölgeden çıkmadan bütün işlerini halletmeli… 

-İFM projesini değerlendiriyoruz. Önemli olan içini olabilecek en kaliteli şekilde doldurmak. 

-İyi bir altyapı oluşturunca devamı kolay gelecek. İstanbul için katılım finans tarafına ciddi ilgi olduğunu söyleyebiliriz. 

Fintech strateji belgemiz de sene sonuna yetişecek görünüyor. 

Katılım finans strateji belgesi de kısa süre içinde tamamlanacak ve Cumhurbaşkanımıza sunacağız.” 

Ayrıca  BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, SEDDK Başkanı Türker Gürsoy da finansın geleceği hakkında görüş bildirdiler. 

Zirve kapsamında düzenlenen ve moderatörlüğünü A Para Haber Müdürü Serdar Kuter’in yaptığı Dijital Bankacılık Paneli’nde sektörün geleceği panelinde konuşmacılar, Halkbank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Olcay Atlıoğlu, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan, DenizBank Dijital Kuşak Bankacılığı ve Deniz Akvaryum İnovasyon & Girişimcilik Merkezi Grup Müdürü NEOHUB Genel Müdürü Gürhan Çam, yaptıkları uygumaları anlatdılar.

Zirve diğer panel ve özel sunumlarlarla devam ederek dolu dolu kapsamında mükemmel olarak bir şekilde gerçekleşti.

yilmazparlar@yahoo.com

6 thoughts on “Finansın Geleceği Zirvesi”

Bir cevap yazın