İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCİİST), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile “Kardeş Oda Protokolü” imzaladı. 

6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen, Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem afeti sonrası, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCİİST) hem maddi hem de ayni yardımların devamlılığı için Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile iş birliği içerisinde olmak üzere “Kardeş Oda” protokolü imzaladı.

İmza töreni, İtalya Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini ve İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin’in katılımıyla gerçekleşti.

İtalya Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi “6 Şubat’ta yaşanan deprem asrın felaketi olarak nitelendirildi. Ve umarız bu asırda bir daha böyle bir felaket yaşamayız.”  

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, “Tersine Göç İçin Yüzyüze Eğitim şart”

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Derneklerinin bölgedeki yardım çalışmalarında aktif rol aldığını, deprem sonrası sürecin henüz normale dönmediğini ve bunun için desteklerinin devam edeceğini, 81 İtalyan Ticaret Odası’nın ve yurt içi firmaların da desteğini alarak bir fon kuracaklarını söyledi.

Düzenlenen imza töreninde İtalya Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, depremin olduğu günden itibaren harekete geçtiklerini ve önümüzdeki aylarda da yardım ve desteklerinin devam edeceğini ifade etti, “İtalyan Ticaret ve Sanayi  Odası Derneği, yaşanan deprem sürecinde inanılmaz bir çaba gösterdi. İlk gün arama kurtarma ekiplerimiz afet bölgesine ulaştı. Bölgeye giden İtalyan ekiplere ihtiyaçları olan tüm lojistik desteği ticaret odamızın katkılarıyla verebildik. Burada; konsolosluğun, elçiliğin ve İtalyan Ticaret Odamızın ekip sinerjisiyle yapılanlar hatırı sayılır derecede anlamlıydı. Deprem sonrası yaşanan acil durum henüz bitmiş değil. Önümüzdeki 10 gün içerisinde İtalya delegasyonundan üst düzey bir kıdemli yönetici Ankara’da tüm yönetim kademeleriyle görüşerek. Türkiye tarafında neler yapılabileceğini, hangi derslerin çıkarılabileceğini açığa çıkarmaya çalışacak.” Açıklamalarda bulundu

Depremde hayatını kaybeden İtalyan vatandaşlarının da bulunduğunu “Türkiye’nin de Covid-19 sürecinde İtalya’ya gösterdiği destek ve yardım gibi, İtalya da aynı şekilde depremde desteğini ve yardımını gösterdi. Böylesine bir felaket karşısında birlikte durabildik, destek olabildik birbirimize. Hem sivil toplumda, hem de hükümet kademelerinde çok başarılı bir yardım çalışması ve kampanyası gerçekleştirildi. Hem İtalya’daki ve Türkiye’deki İtalyan toplumu, hem de İtalyan ve Türk İş Dünyası bu konuda el ele vererek başarılı çalışmalar gerçekleştirdi. Deprem bölgesinde altyapının toparlanmasında endüstriyel olarak baktığımızda veya iyileştirilmesi açısından yapılan çabalarda, İtalya’nın geçmişten gelen bilgi birikiminin iki ülke arasında köprü kurduğumuz takdirde fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Destek gönderen ilk ülke İtalya olmuştu.

75 kişilik arama kurtarma ekibi Hatay’da çalışmıştı.

Bir hafta sonrasında yeni bir kurtarma ekibi değişimi ve 17 Şubat tarihinde de 85 kişilik doktor ve hemşire grubundan oluşan İtalyan sahra hastanesi bölgede faaliyet göstermeye başlamıştı.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, Özellikle İtalya hükümetinin Hatay’da yapmış olduğu yardımlara dahil olduklarını, lojistik desteklerini, İtalyan arama kurtarma ekibinin ve daha sonra sahra hastanesinin etkin çalışmalarını hatırlatarak, “Şimdi dikkatimizi yeniden inşaat çabalarına döndürmemiz gerektiğini hissediyoruz ve bu yönde, bugün Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile “Kardeş Oda Protokolü” imzalayacağımızı sizlere bildirmekten mutluluk duyarım.” dedi.

11 şehri etkileyen deprem felaketinden dolayı, imzalanan protokolün amacının, bölgenin yeniden inşa edilmesi ve eski ekonomik düzeyine getirilmesi için uygun projeler belirlenmesi ve geliştirilmesinde iş birliği yapılması olduğunu belirten Başkan Manzini, bu kapsamda maddi yardım yapmak isteyen üyelerin bağışta bulunabilirler dedi.

5 Mayıs’ta, Genel Sekreter Fatih Ayçin’le birlikte Hatay’a gideceklerini belirten Manzini, “Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ile beraber hem bir durum değerlendirmesi hem de bir çalışma toplantısı yapacağız. Pratikte ne yapılabilir? İmzaladığımız bu protokolü dünyadaki 81 İtalyan Ticaret Odaları’yla da paylaşarak bölge için bir fon oluşturacağız. Şeffaf bir şekilde ortaya çıkaracağımız projeleri de hep beraber Hikmet Bey’le ve oradaki arkadaşlarla beraber hayata geçireceğiz. Arama kurtarma tabii ki önemliydi, yapıldı. Ama şimdi daha kalıcı uzun seneler sürecek bölgedeki ekonominin yeniden canlanması, hayatın normale dönmesi için bir maraton sürecindeyiz. Sağlam bir temele dayandırarak bu maratonu hep beraber yapabiliriz. Bizim imkanlarımız sınırsız değil, önemli olan konunun farkındalığını artırarak daha geniş kapsamlı katkıların gerçekleşmesini sağlamak olmalıdır.”

6 Şubat sabaha karşı yaşanılan deprem felaketinde İtalya ulusunu her zaman yanlarında hissettiklerini ifade eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği ile imzalanan bu kardeşlik protokolünün çok moral verici olduğunu ifade etti. 

Antakya yöresinde ve çevresinde mobilya, ayakkabı, lojistik gibi önemli sektörlerin olduğunu ifade eden Çinçin, “Birçok sektör İtalyan ticaret hayatıyla da örtüşmekte. Buralarda iş birliğine açıkçası ihtiyacımız var. Hatay, Maraş ve Adıyaman’ı süper teşvik paketi içine almak lazım. Çok fazla göç verdik. Bu göçün önemli bölümü nitelikli işçi göçü. Bunların tekrardan dönmesi, tersine göçün olabilmesi için teşvik edilmesi gerekir.” dedi.

Depremden sonra kentten çevre illere ve Türkiye’nin diğer illerine göçün gerçekleştiğini belirten Hikmet Çinçin, “Aileler çocuklarının eğitimi için göç etti. Ailelerin geri dönmesi, kentte yaşamın sürmesi için acilen konteyner okulların açılması lazım.  Yüz yüze eğitim başlamazsa bölünmüş aile yapısı sürecek. Türkiye’nin muhtelif şehirlerinde tersine göçü tekrardan başlatabilmek için en önemli şeylerin başında eğitimin başlaması, hastane ve sağlık altyapısının tekrardan ayağa kaldırılması ve bunun yanında barınma ihtiyaçlarının asgariye indirilmesi ile sosyal alanların hayata geçirilmesi gelmektedir.” dedi.

yilmazparlar@yahoo.com

CCİİST ve ATSO, Kardeş Oda Protokolü İmzaladı