6 Şubat 2023’te bu yüzyılın en büyük felaketlerinden biri olarak, ülkemizde meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından, milyonlarca insanı etkileyen, evsiz bırakan çok üzücü olayda, hayatta kalanların barınak ve yiyeceğe erişimine Yurt içi ve Yurt dışı pek çok yardım elleri uzandı..

“Hatay Dostluk Kenti” adı altında  Depremden en çok etkilenen Hatay’a Çinli hotel zinciri Shangri-La Group ve AFAD işbirliğiyle 300 konteynerli ‘Hatay Dostluk Kenti’ tanıtımı 04 Temmuz 2023 Salı günü Shangri-La Bosphorus Hotelde yapıldı

Toplantıya Çin Türkiye Büyükelçisi Wei Xiadong, AFAD İstanbul İl Müdürü Ercan Akar, Shangri-La Group Yönetim Kurulu Başkanı  Hui Kwong Kuok, Shangri-La Group CEO’su Kong Leong Chan ve Shangri-La Bosphorus, Istanbul ortaklarından Recep Tanrıverdi katılarak birer konuşma gerçekleştirdiler.

Emziren ve hamile kadınlar da dahil olmak üzere kadın ve kız çocukları, daha fazla marjinal nüfus, depremlerden orantısız bir şekilde olumsuz etkilendi. Temel ihtiyaçlara ve hizmetlere erişim kriz koşullarından korunmak için barınma ve güvenliğe ihtiyaç duymaktalar. İşte Toplumsal sosyal sorumluluk duyan şirketlerden Shangri-La Group, hatay’da 300 konutluk bir konteyner kent ile yardımın parçası oldu.

Toplantıda Çin Türkiye  Büyükelçisi Wei Xiadong, Shangri-La grubuna teşekkürlerini sunarak “Şu an ki projeyle ilgili dostluk kenti ile sanırım Türk halkı bizi daha iyi tanıyacak, bize dostluk nedir daha iyi anlatacaklar.. Gerçek anlamda dostluk yalnız kurumsalda kalmaz, Çin ve Türkiye arasında da önemli bir dostluk köprüsü olmakta” dedi. 

Shangri-La Group Yönetim Kurulu Başkanı Hui Kwong Kuok “Projemizin adı Türkçesiyle ‘Dostluk Kenti’. Bu isim Çin devleti ve Hong Kong özel idare bölgesinden esinlenerek, Türkiye’de deprem bölgesinden etkilenenlere destek vermek için yapılmıştır. Dostluk kenti projesi tamamen Shangri-La çalışanlarının bağışları ile dünya çapında tüm çalışanlarımızın bağışlarıyla hayata geçirilmiştir. Çin ve Türkiye yakın bir iş birliği içerisindedir. Bu iş birliği yüzyıllar içerisindeki İpek Yolu çağlarına dayanmaktadır. Bu iki ülke arasında çok önemli bir dostluk bağıdır” şeklinde dostluk geçmişini özetledi

Recep Tanrıverdi “2010 yılından bu tarafa Türkiye, Çin ve Hong Kong arasında biz bir köprü vazifesi yaptık. Hatay’da yaşadığımız olaylar inşallah, dünyada hiçbir ülkenin başına böyle bir felaket gelmez. Çünkü böyle bir felaket belki yüz yılda ilk defa yaşanan bir şeydir. Biranda 15 milyon kişi perişan oldu. Dolayısıyla bize yurt dışından yardımcı olan başka gruplara da benim ortaklarıma da birlikte iş yaptığımız kişilere de, genel müdürüme de çok teşekkür ediyorum. Bu süreci çok güzel yürüttüler” açıklamalarında bulundu.

6 Şubat 2023 Pazartesi günü erken saatlerde Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki yıkıcı depremi, hemen hemen aynı şiddette bir deprem izledi. Türkiye ve Suriye’yi vuran depremler, son zamanların en büyük felaketlerinden birinin bölgeyi etkilemesine neden oldu. On binlerce insan öldü ve çok daha fazlası yaralandı. Binlerce bina çöktü ve sayısız insanı acımasız kış koşullarına maruz bıraktı. Okullar ve hastaneler yıkıldı.

Depremler, Suriye’nin kuzeybatısındaki insani krizin, çatışmanın başlamasından bu yana en yüksek seviyede olduğu ve 4.1 milyon insanın geçimini insani yardıma bağlı olarak sürdürdüğü sırada meydana gelmişti

Toplantı Toplu aile fotosu ile sonlandı.

yilmazparlar@yahoo.com